Op verschillende plaatsen in Drenthe komen of kwamen wegen met fruitbomen voor. Het meeste bekende laantje is waarschijnlijk de 7 km lange Dr Larijweg in Ruinerwold met meer dan 1000 perenbomen. Ook in Gieterveen en Gasselternijveen staan peren langs de weg die iedereen in het dorp mag plukken. Iets dichterbij vind je een rij fruitbomen langs de Brinkstraat in Wezup. En vroeger stond ook langs de weg tussen Westenesch en Emmen een rij perenbomen.

Onze dorpsgenoot Koop Bos, opgegroeid in Westenesch, kreeg altijd als hij als klein jongetje zijn oma van het station in Emmen ging ophalen de aanwijzing om vanwege de verkeersveiligheid ‘achter de perenbomen te lopen’. Binnenkort kan Koop dat ook in Benneveld doen, want hoe mooi zou het zijn om in Benneveld een perenlaantje aan te planten?

Wij denken aan de Pollenweg een geschikte locatie te hebben gevonden. De berm is daar breed genoeg en de aanwonenden kunnen zich vinden in het initiatief. Ook de gemeente staat positief tegen de aanplant van het peren en ziet geen aantasting van de verkeersveiligheid.

Plattegrond perenlaantje Pollenweg web

Komende herfst zullen we dus met elkaar planten en daar plukt het hele dorp de vruchten van!
Het project is een samenwerking van de Hoogstambrigade Coevorden, Bloeiend Benneveld en buurtvereniging ‘De Naobers’.

We planten voor het grootste deel perenbomen met voor de afwisseling een paar pruimen. Peren groeien van nature de hoogte in, terwijl een appelboom juist de breedte in wil. Een makkelijk ezelsbruggetje: perenbomen hebben de vorm van een peer, appelbomen de vorm van een appel. De pruimen zijn van rassen die niet al te groot worden. De takken zullen dus niet over de weg reiken en de Hoogstambrigade Coevorden zal hier bij de snoeiwerkzaamheden op letten. Deze groep vrijwilligers zal de aanplant begeleiden en ook eens in de twee jaar onderhouden door middel van wintersnoei.

Via Landschapsbeheer Drenthe zullen perenbomen van oude Drentse rassen worden aangeleverd. Denk daarbij aan peren met namen van weleer zoals de Pondspeer (die letterlijk een pond weegt), Jutte Peer, Herfst Suikerij, Oomskinderenpeer en de bekendere Gieser Wildeman. We zullen een mooie mix van hand- en stoofperen aanplanten en het fruit is zoals gezegd voor iedereen. Speciale verzoekjes zijn welkom.

Met fruitige groet,

Hoogstambrigade Coevorden
Bloeiend Benneveld

Coördinator van de Hoogstambrigade Coevorden:
Frank Rozendaal
Bennevelderstraat 46, 7856TC Benneveld, 0524 – 700210, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.